Suuren suosion nuorten keskuudessa saaneessa Sekasin-chatissa voi saada keskusteluapua ilman tunnistautumista, anonyymisti. Chat-keskusteluja tutkiessamme havaitsimme, että anonymiteetti vahvistaa nuorten toimijuutta. Toimijuudella viitataan yleisesti yksilön kykyyn tehdä päätöksiä ja valintoja. Nettipalvelussa valintojen tekeminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuori saa kuvata elämäänsä ja toimintatapojansa haluamallaan tavalla
Chatissa käytyjen keskustelujen tarkastelu paljasti nuoren tekevän päätökset siitä, mihin tarkoituksiin hän chat-palvelua käyttää: ainoana ja sellaisenaan riittävänä keskusteluapuna, palveluohjauksen välineenä, tai täydentävänä palveluna kasvokkaisen avun ohessa esimerkiksi palvelupolkunsa katkoskohdissa.
Anonyymissä keskustelussa nuoren ja häntä auttavan koulutetun päivystäjän välillä ei salata asioita – ainoastaan henkilöllisyydet. Tai oikeammin: siinä salataan vain ne asiat, jotka nuori valitsee salata. Anonymiteetti mahdollistaa nuoren toimijuutta.
Anonymiteetti mahdollistaa esimerkiksi sen, että nuori ei ole palvelujärjestelmän tavoitettavissa. Nuorella on halutessaan oikeus tulla unohdetuksi. Hän ottaa päivystävään palveluun yhteyttä silloin kuin hän haluaa, ja katkaisee yhteyden, jos niin haluaa. Hän tulee seuraavana päivänä takaisin, jos niin hyväksi kokee. Nuorella on perinteiseen kasvokkaiseen palveluun verrattuna enemmän valtaa kontrolloida omaa asiakkuuttaan. Se on toimijuutta.
Anonyymissä palvelussa puhuminen on vaihtoehto paitsi kasvokkaisessa palvelussa puhumiselle, myös sille, että omista asioistaan avautuisi jollekin läheiselle tai lähiyhteisönsä ihmiselle. Nuori siis kontrolloi sitä, kenelle valitsee asioistaan puhua. Sekin on toimijuutta.
Päivystävässä chat-palvelussa anonyymiys mahdollistaa nuorelle oman elämänsä parhaan asiantuntijuuden. Nuori kontrolloi sitä mistä puhutaan, kun palvelua ei ole asetettu perinteisiin siiloihin koulun, harrastusten, nuorisotoimen, mielenterveys- tai päihdepalveluiden ja monien muiden välillä. Hän tulee ilman lähetettä ja puhuu mistä haluaa.
Nuori saattaa pystyä puhumaan asioista, joista kertomista hän kasvokkain pitäisi hävettävänä tai leimaavana – oma päihteidenkäyttö tai omat väkivaltaiset piirteet esimerkkeinä mainitakseni. Arvostava kohtaaminen voi olla alku nuoren kaipaamaan muutokseen. Keskustelukanavien auki saaminen tukee hänen toimijuuttaan myös jatkossa.
Mietin joskus piiloviestejä, joita puhe anonyymiydestä voi nuorelle välittää. Voiko keskustelu nimettömyyden turvin yhtäällä vaikeuttaa avointa puhetta toisaalla? Voiko nuori ajatella, että koska kykenen minua eniten vaivaavasta asiasta puhumaan vain anonyymissä palvelussa, asiani on salaisuus. Asia, jota tulee hävetä, tai joka muille paljastuessaan aiheuttaa lisää ongelmia. Asia, jonka kanssa pitäisi pärjätä yksin.
Joskus mietin, luoko palvelujärjestelmämme tarjoaman avun individualistinen luonne toisen piiloviestin: ongelmat ja niiden ratkaisut kuuluvat yksilölle. Ajattelen, että anonyymi nuortenpalvelu voi kuitenkin vahvistaa nuoren toimijuutta myös hänen arkiympäristössään. Nykyään muodikkaan resilienssin näkökulmasta yksin pärjäämisen eetosta vastaan taisteleminen tarkoittaa, että anonyymissäkin palvelussa nuori kohdataan laaja-alaisemmin kuin vain hänen yksilöllisiä vahvuuksiaan ja pärjäämistään tukien. Nuorelle välitetään vahva viesti, ettei ongelmia kuulu kohdata yksin. Tukea on oikeus saada myös läheisiltä. Perheen resilienssi tarkoittaa muun muassa, että perheyhteisö auttaa haavoittuneita jäseniään hakemaan apua myös palveluista.
Nuorella on oltava mahdollisuus ikiomaan kuuntelijaan ja auttajaan perheen ulkopuolella. Nuorten tukipalveluiden, kuten Sekasin-chatin, päivystäjät ovat onneksi osaavia ja taitavia avaamaan nuoria näkemään avun mahdollisuuksia myös lähiyhteisössä. Kahdenkeskiset anonyymit palvelut ovat tärkeitä. Parhaimmillaan ne pitkällä tähtäimellä vähentävät salaisuuksia ja puhumattomuutta myös nuoren arkiympäristössä.
Janne Takala
A-klinikkasäätiö
väitöskirjatutkija
Tutkimusta varten analysoitiin 70 nuoren ja päivystäjän välistä chat-keskustelua. Janne Takalan, Alix Helferin ja Tuuli Pitkäsen tutkimusartikkeli on julkaisuprosessissa. Kirjoittajat kiittävät lämpimästi keskustelujensa tutkimuskäytölle luvan antaneita nuoria ja päivystäjiä, sekä Sekasin-chatia, Ulos epätoivosta- ja CHAT-YOUTH -hankkeita yhteistyöstä.