Demokratiakorjaamo - demokratia kriiseissä -tapahtuma 29.5. klo 13-16 verkossa ja osoitteessa Siltasaari 10, Helsinki.

Demokratiakorjaamo 2023

29.05.2023 POOL Toimistohotelli, Siltasaari 10 (osoite: Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki) ja verkossa

Kutsumme kaikki suomalaisen demokratian tilasta ja kehittämisestä kiinnostuneet kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta ja keskustelemaan aiheesta ”Demokratia kriiseissä”.

Demokratioiden toimivuutta haastavat nyt samanaikaiset poliittiset, sosiaaliset, taloudelliset ja ekologiset kriisit, joilla on laajoja vaikutuksia yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Ilmastonmuutos ja koronapandemia ovat esimerkkejä kriiseistä, jotka koettelevat yhteiskunnan kykyä ratkoa asioita demokraattisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti sekä yhteistyössä toisten kanssa.

Tutkimusten mukaan koronapandemia syvensi eri väestöryhmien eroja hyvinvoinnissa ja yhteiskunnallisessa osallisuudessa. Merkittävä osa pandemian kuormasta näytti kasautuvan heille, jotka olivat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa. Samoin ilmastonmuutoksen seuraukset näyttävät kohtelevan eri väestöryhmiä hyvin eri tavoin. Tämä pakottaa pohtimaan, miten kriisit ja niihin liittyvä eriarvoistuminen vaikuttavat yhteiskunnalliseen osallisuuteen, luottamukseen ja turvallisuuteen.

Jo viidettä kertaa järjestettävä Demokratiakorjaamo on strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) ohjelmien yhteinen tapahtuma, jossa esitellään uusinta tutkimusta ja keskustellaan näkökulmista suomalaisen demokratian kehittämiseksi.

Ulos epätoivosta -hanke järjestää yhdessä Right to Belong -hankkeen kanssa työpajan (työpaja 2), jossa käsitellään yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia ja sitä, miten ne voivat johtaa väkivaltaan. Työpajassa kuullaan nuoren kokemuksia yksinäisyydestä, epätoivosta, väkivallasta ja avun saamisesta. Tutkimustiedon ja kokemusasiantuntijan puheenvuoron pohjalta pohdimme sitä, kuka ja miten voi muuttaa nuoren elämänkulun suuntaa parempaan päin. Millaisia viestejä tästä syntyy suomalaisen yhteiskunnan ja palvelujärjestelmän kehittämiseen? Työpajaan voi osallistua paikan päällä tai etänä.

Miksi yksinäisyys ja ostrakismi voivat johtaa väkivaltaan? – kuuntele podcast!

Demokratiakorjaamon työpajan 2 ennakkokeskustelua podcastin muodossa – toimittaja Sanna Ra haastattelee Ulos epätoivosta -hankkeen teemoja edustavaa ylikomisario Jari Taposta sekä Right to Belong -konsortion johtaja Niina Junttilaa.

Tapahtuman koko ohjelma

Kaikille avoin tilaisuus sisältää paneelikeskustelun, työpajoja ja loppukeskustelun. Paneelikeskustelua ja kahta työpajoista voi seurata myös etänä.

13.00 Alkusanat (Sirkus 1+2)
13.10-14.00 Paneelikeskustelu: Onko kriisi väistämättä myös demokratian kriisi? (Sirkus 1+2)
14.00-14.30 Kahvi (POOL Lounge)
14.30-15.45 Rinnakkaiset työpajat
15.45- 16.00 Yhteenveto ja loppusanat (Sirkus 1-2)

Tarkemmat tiedot tapahtumasta strategisen tutkimuksen verkkosivuilla: Demokratiakorjaamo 2023

Työpaja 2

Osallistu linkistä: Työpajaan