Kuuntele YLE Horisontti: Jos keinot huumekuolemien vähentämiseksi ovat olemassa, miksi niitä ei oteta käyttöön?

Huumekuolemat tapahtuvat tyypillisesti palvelujärjestelmän ulkopuolella – kaduilla, porttikäytävissä, kavereiden kämpissä. Suuri osa huumekuolemista olisi ehkäistävissä, jos apua saisi paremmin. Näin toteaa konsortiomme johtaja Pekka Hakkarainen Ylen Horisontti-ohjelman haastattelussa.

EU-maiden joukossa Suomella on jopa kyseenalainen kärkisija alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. Vaikka ihmisten eloonjäämisen voitaisiin ajatella olevan yhteinen yhteiskunnallinen tavoite, huumekuolemien estämiseen ei tunnu liittyvän ajatusta nollatoleranssista. Suomessa ei ole esimerkiksi otettu käyttöön THL:n esittämiä suosituksia huumekuolemien ehkäisemiseksi.

Horisontissa kysytään, millaista tukea yhteiskunnan marginaaleissa todella tarvitaan, ja miksi yhteiskunnallinen keskustelu aiheesta tuntuu niin vaikealta? Hakkaraisen lisäksi vieraina ovat vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosi Helsingin poliisilaitoksen valvonta- ja ennalta estävästä toiminnosta sekä A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö Annuska Dal Maso. Ohjelman toimittavat Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala.

Kuuntele jakso Yle Areenasta: Horisontti