Huumeet ovat yhä näkyvämpi ilmiö – huumeongelmaa suurena pitävien osuus vähitellen kasvanut

Huumeet ovat yhä näkyvämpi ilmiö, osoittaa THL:n Päihdetutkimus (Huumekysely) 2022. Huumeita on viimeisen vuoden aikana tarjottu joko ilmaiseksi tai ostettavaksi joka viidennelle. Noin joka toiselle on joskus tarjottu huumeita. Lähes puolet tuntee henkilökohtaisesti huumeita käyttävän henkilön. Kannabikseen liittyvät asenteet ovat lieventyneet jo pitkään, mutta kyselyn perusteella huumeongelmaa suurena pitävien osuus on vähitellen lisääntynyt.

”Huumeisiin liittyvät ilmiöt ja haitat ovat olleet viime vuosina paljon esillä. Havahtuminen esimerkiksi nuorten huumekuolemien lisääntymiseen lienee tehnyt huumeongelmaa näkyvämmäksi. Huumeongelmaa suurena pitävien osuus kasvoi myös 1990-luvun loppupuolella, jolloin muun muassa heroiinin käyttö ja siihen liittyvät kuolemat hetkellisesti yleistyivät”, toteaa huumekuolemien ennaltaehkäisyä käsittelevän työpakettimme vetäjä Karoliina Karjalainen THL:n uutisessa. 

”Useat eri mittarit osoittavat, että Suomen huumetilanne on jo pitkään huonontunut. Jotta trendin suunta saataisiin muuttumaan, uudenlaisia keinoja ja lähestymistapoja tarvitaan.”